Naaien voor beginners
- Geplaatst op
- Door Michèle
- 0
Beginnen met naaien: wat heb je zeker nodig?
Beginnen met naaien...
Heel leuk! Er is ook heel veel aanbod van naaibenodigdheden. Maar wat heb je nu écht nodig?
Om te beginnen heb je een tornmesje nodig. Ook wel decovit genaamd.
Hoe dan ook zal je een gestikte naad wel eens moeten losmaken. Gelukkig gaat dat vlot als je een goed tornmesje hebt. Ook voor bv. het openen van knoopsgaten is dit een handig hulpmiddeltje. Wees voorzichtig want die dingen zijn vlijmscherp!
Zet dus ook steeds het dopje er weer op als je het mesje niet gebruikt.
Om je patroondelen op de stof vast te spelden, maar ook tijdens het naaien heb je spelden nodig.
Hierin bestaan verschillende soorten. Om schade aan je naaimachine te voorkomen, gebruik je tijdens het naaien best gewone stalen spelden. Hier kan je met je machine over naaien.
Om patroondelen op de stof te spelden, kan je glaskopspelden gebruiken of de nieuwe 'easy grip' spelden zodat je ze makkelijk kan vastnemen. Bovendien zijn deze ook iets zachter voor je vingertoppen.
Er bestaan ook extra fijne spelden, die je gebruikt voor het werken met delicate stoffen. Zo prik je geen gaatjes in de fijne stof.
Begin je pas met naaien en wil je niet te veel investeren? Kies dan voor de gewone stalen spelden.
Uiteraard heb je ook een goeie stofschaar nodig.
Inderdaad, een stofschaar! Je kan stof immers niet goed knippen met een gewone huishoudschaar.
Koop een degelijke, sterke stofschaar. Hier heb je jaren plezier van en het zal het je een stuk makkelijker maken om bv. zware stoffen te knippen.
Gebruik je stofschaar ook enkel om stof mee te knippen! Als je er bv. ook je patronen mee gaat uitknippen, zal je schaar op den duur niet meer goed knippen in stof. (Ik leerde mijn kids dat de stofschaar verboden terrein is en dat ze deze niet -nooit-never :-) mogen gebruiken)
Gebruik een papierschaar voor je patroondelen.
Een flexibel meetlint gebruik je om makkelijk je eigen maten op te nemen of om snel iets na te meten op je patroon. Er bestaan meetlinten waarop een onderverdeling per 10 cm gemaakt is, zodat je makkelijk kan zien hoe lang iets ongeveer is.
Hoewel stikken met de naaimachine natuurlijk het leukste is en het snelst resultaat geeft, zal je vaak ook een klein stukje van je werkstuk met de hand moeten dichtnaaien. Daarvoor gebruik je gewone naainaalden. Als je niet te veel wil prutsen om je draad in het oog van de naald te krijgen, bestaan er ook naalden waarbij je de draad er langs boven gewoon in kan 'klikken'.
Uiteraard heb je voor ieder werkstuk ook garen nodig. Hier kies je best ook voor kwalitatief garen zoals dat van Gütermann. Het oude garen van je oma blijft helaas niet eeuwig goed... Je draad zal minder snel breken , maar er zullen ook minder fijne stofdeeltjes van je garen in de machine achter blijven zodat ook deze langer meegaat.
Wanneer je naait met rekbare stoffen, kan je ook het elastische maraflex garen van Gütermann gebruiken. Hierdoor rekt je naad ook mee met de stof, zodat de naad op delicate plaatsen ook weinig kans op scheuren heeft.
Ziezo, dat waren de essentials.
Maar... er zijn ook nog een aantal gewoon leuke en handige dingetjes op de markt.
Zo zijn er bijvoorbeeld gewichtjes die je op je patroondelen kan leggen, zodat je patroonpapier niet verschuift tijdens het overtekenen. Met een beetje handigheid kan je deze ook zelf maken.
Wat ik zelf ook vaak gebruik zijn labeltjes om in je zelfgenaaide kledingstuk te naaien. Voor kinderen is het soms moeilijk om te weten wat de voor -of achterkant is. Met een leuk labeltje er in is dat probleem van de baan en ziet je stuk er meteen ook echt afgewerkt uit!
Maar mijn all-time-favoriet is het kleine gebogen borduurschaartje van prym. Sinds ik dat gebruik, blijven er nog amper draadjes over aan mijn werkstuk, waardoor je geen rommelige binnenkant krijgt!
Er werd me op school geleerd om 'proper' te werken... Bij deze :-)
Nog meer handige tools en leuke fournituren vind je in onze winkel. Kom gerust eens op ontdekking, ik geef je met plezier alle uitleg!
Veel naaiplezier!!
Reacties
Wees de eerste om te reageren...